Februarbrev

2. februar 2023 08:14 , af Steen Lindholm

Kyndelmissetanker

”Dagene længes, vinteren strenges”, - således skriver Brorson i sin smukke salme ”Her vil ties, her vil bies”. Og rigtigt er det, at den 2. februar er kyndelmisse og efter gammel folkeskik vinterens højdepunkt. ”Kyndelmisse slår sin knude”, siger Blicher i en anden kendt og elsket vintersang. Der har nu ikke været så mange knuder at slå i år, - vinteren har indtil nu været utrolig mild, hvilket vi med de høje energipriser er taknemmelige for, men også utrolig våd: regnen strømmer stadig ned, mens Norge og Østrig for tiden nærmest drukner i sne.

Det relativt milde vejr betyder også, at grødisen, som jeg som vinterbader altid ser frem til, lader vente på sig i år, og måske kommer den slet ikke. Musvitten er allerede i gang med forårsvirksomheden, spætten hamrer løs i skoven overfor, vor rhododendron har store knopper, og de første vintergækker og en enkelt erantis stikker op af jorden og forkynder, at foråret er på vej. Det er alt sammen vist og sandt, men kalenderen fortæller også, at vi nu er i gang med den sidste vintermåned.

Mens vi er ved poesien kommer jeg i tanke om en anden dejlig sang: ”Den kedsom vinter gik sin gang” af Ambrosius Stub, men for en vinterbader bliver vinteren aldrig kedsom. Det er altid skønt og livsbekræftende at hoppe i Øresund om morgenen, men måske har det for nogle saunaelskere alligevel været kedsomt, at bestyrelsen valgte at følge Kommunens (og Energistyrelsens) anbefaling om at spare på strømmen og udvise samfundsansvarlighed.

I sidste uge udsendte Energistyrelsen så en pressemeddelelse med overskriften: ”Danskernes gode sparevaner gavner energiforsyningen”. I meddelelsen kan vi læse, at det ikke mindst er danskernes vilje til at spare, som i dag er årsagen til, at vi kan tillade os at bruge mere strøm, selv om den stadig er dyr. Energistyrelsen maner dog stadig til forsigtighed og beder os om at ”holde fast i de gode sparevaner,” og det er også, hvad bestyrelsen fortsat vil gøre.

God kyndelmisse!

Høvdingen